5 frågor till säljcoachen Martin Stenport

"En bra säljare jobbar för att ge någon information eller något tips i varje kundkontakt. Även om kunden inte köper," Martin Stenport om hur du bygger upp ditt nätverk och varumärke.

Hur mycket kan man höra av sig till en potentiell kund innan det blir ”stalking”?

Genom att lägga upp samtalet rätt vid första kontakten minskar du risken att du behöver jaga kunden senare.

Boka en exakt tid för er återkoppling. Ska ni höras på torsdag så säg inte bara förmiddagen eller eftermiddagen, avtala en tid. Detsamma gäller om du ska återkoppla ”i höst”. När är det? Säg istället: ”Jag ringer första veckan i oktober.”

Tips till startups som håller på att bygga upp sin kundbas?

Jag skakar varenda hand jag kan. Du kan hitta kunder överallt, på tåget, i kassakön, på after worken. Jag tänker: ”Nästa person jag träffar är min nästa kund”. Du måste så klart vara ledig också, men jag tycker om mitt jobb så för mig känns det inte som arbete att nämna det jag sysslar med dagtid lite lätt i ett samtal under kvällen. Är den jag talar med nyfiken frågar de vidare, annars släpper vi ämnet.

Social selling – är det ett buzz word eller något moderna säljare inte klarar sig utan?

Googla ”cold calling is dead” och se hur många träffar du får. Många! Jag tror själv inte att det ligger någon sanning i detta. Det är de som inte vill ringa som hävdar att det är helt dött att ringa kallt. Enligt mig är social selling ett komplement, inte en ersättare, till klassisk B2B-försäljning.

Det går inte att helt att förlita sig på content (publicerad kunskap i olika former, exempelvis på en blogg eller i from av ett youtube-klipp) och tro att kunderna ska strömma in.

Men content marketing och social selling hjälper kunderna att få syn på dig och din verksamhet samt får dem att förstå vad du kan. Även om de inte själva hör av sig så har du värmt upp dem och givit en positiv bild av företaget till dess att du kontaktar dem. Du slipper: ”Vem är du?”.

Vad för egenskaper ska säljare ha för att lyckas i det moderna säljlandskapet?

I dag är det mycket buzz kring hur säljaren ska lyckas. Det finns många bra tips för moderna säljare i Matthew Dixons bok ”The Challenger Sale: Taking Control of the Customer Conversation”.

Jag tycker att en bra säljare jobbar för att ge någon information eller något tips i varje kundkontakt. Även om kunden inte köper ska ni inte säga hej då utan att kunden har fått ut något av ert samtal.

Vill du hitta alla prospekt som matchar din drömkundsprofil? Be om en demo nu!

Vad tycker du om med försäljning?

Som säljcoach får jag ofta höra: ”Men du som kan allt om försäljning...” Det är helt fel. Jag kan långt ifrån allt. Den dagen jag tror mig vara allvetande kring försäljning bör jag inte vara säljcoach mer, och det är just det jag tycker är så roligt. Det är stimulerande och glädjefyllt att hela tiden utvecklas och lära sig något nytt! Mycket av det jag lär ut i workshops och coachningar har kommit ur en kommentar från en kund. Alla kan lära sig mer om försäljning.

Om Martin Stenport Säljcoachen:

martin-stenport.png
Martin ursäktar sig inte för när han kallar sig Sveriges bästa säljcoach. Han nyper försäljningschefer så det gör ont och vässar medarbetarna till högre motivation och kunskap. Martin vet hur man skapar säljande relationer, vad som säljer och inte samt hur ledarskapet är grunden till resultat. Han arbetar med kunder som BMW, Team Sportia, LG Electronics och Edblad smycken för att öka deras försäljning och bli bättre på att vårda sina kunder. När vill ni starta?

Martins säljskola på youtube består av 27 avsnitt, A till Ö. Vill ni ha inspiration varje vecka, följ @stenportsalespå Instagram och Martins blogg säljarbloggen.se

Topics: Expert Intervju

Erika Granath

Vainu's Content Marketing Manager. Grew up next to Sweden's largest cookie factory. Love cookies (of course), ping pong tournaments and word jokes.